Är biljetterna slut i Sverige? Åk till Danmark istället där flera av de svenska stora artisterna även turnerar. En resa till Danmark kräver däremot lite mer planering än om konserten är i Sverige.

  • Betala med kreditkortet

Använd kreditkort för att både betala resekostnaden, biljetten och övriga inköp i Danmark. Det ger en rad försäkringsfördelar samt är det säkraste betalningsmedlet utomlands. Avbeställningsskydd, ersättning vid försenat bagage och annan resetrygghet ges via reseförsäkringen och extra kreditkort bör tas med för att säkerställa att man alltid kan betala. Generellt bör man alltid ha med två kort på utlandssemestern. Helst från två olika banker. 

Dessutom har många kreditkort evenemangsskydd. Blir man sjuk och får läkarintyg på att resan inte bör genomföras kan pengarna betalas tillbaka. 

  • Resa hit

Snabbast sättet att ta sig till Köpenhamn är flyget. Sträckan Stockholm – Köpenhamn tar en dryg timme och priset är mellan 1200 – 1500 kr. Enkelt och snabbt – men inte billigast. 

Det blir billigare om tåget väljs. Köpenhamn är en av de utländska orter man lätt kan boka via SJ och man kan räkna med ca 5 timmar på tåget. Priset är rejält pressat med tanke på hur lång sträcka det är. En andraklassbiljett går att få för 260 – 450 kr. Det är därmed möjligt att åka tur och retur för ca 500 kr.

  • Krav på ID

Det behövs inte pass för att åka mellan Sverige och Danmark. Däremot måste man kunna identifiera sig och detta inte minst vid gränsen. Svenskt körkort eller ID-kort fungerar utmärkt. Enda gången som pass behövs är om man ska bosätta sig där eller vara i landet under flera månader. 

  • Mobilen

Tiden då roaming var dyrt är förbi – i alla fall inom EU. Pris för sms, telefoni och surf är på exakt samma nivå som i Sverige. Det betyder alltså att några ovälkomna roamingavgifter inte kommer att uppstå. Att slå på Wifi och koppla upp sig på offentliga nätverk är visserligen ett sätt att undvika spendera sin mobildata – men samtidigt innebär det en förhöjd risk. Ska nätverk användas kan VPN-tjänster kopplas till mobilen så att inte data skickas okrypterat. 

  • Köp biljetter på Ticketmaster

Konsertbiljetter och andra evenemangsbiljetter i Danmark köps enklast via Ticketmaster. Det är den danska varianten av svenska biljettsystemet med samma namn. Köp aldrig biljetter på andra-hands-marknaden då risken för förfalskade biljetter eller orimliga priser är hög.