Sommarmånaderna är den tid på året då flest köper och säljer biljetter på andrahandsmarknaden. Det är högsäsong på bland annat Blocket.se. Men det gäller att se upp då allt för många luras att köpa falska biljetter. Det är ett problem som inte enbart finns på andrahandsmarknaden.

Biljetter av olika slag brukar ligga högt på Blockets topplistor. Detta gäller framförallt under sommarmånaderna och en bit in på hösten och gäller då främst konsertbiljetter. Blocket har presenterat statistik som visar att 57 % av annonserna blir borttagna inom ett dygn vilket bör påvisa att produkten är såld inom denna tid.

Även biljetter till teater, sport och presentkort säljs nästan lika fort även om just konsertbiljetter säljs allra snabbast. Som köpare kan man därmed känna en stress över att snabbt köpa de eftertraktade biljetterna. Det är även något som bedragare vet om och utnyttjar. Detta på en marknad där det generellt är svårt att avgöra äktheten på varan.

Som köpare bör man alltså vara extra noga vid just köp av biljetter. Detta gäller även om man köper biljetterna direkt från olika återförsäljare och inte förlitar sig på andrahandsmarknaden.

Säkerhet vid kortköp

Även om problemen är färre uppstår även ibland problem när köp sker från biljettåterförsäljare. Detta främst om det är mindre återförsäljare eller att dessa finns utomlands. I detta fall finns en lösning i att genomföra köpet med ett kreditkort. När detta sker tar nämligen kreditkortsföretaget ansvar för att varan levereras. Det är detta företag som tar risken tillsammans med den butik som sålt biljetterna. Men utöver att man kan bestrida denna post på kreditkortsfakturan finns en ytterligare trygghet med dessa köp.

Många kreditkort har nämligen avbeställningsskydd på evenemang- och konsertbiljetter. Ett exempel är kreditkorten från Bank Norwegian, ett kreditkort som överlag fått höga betyg, där avbeställningsskyddet även täcker just evenemang. Om man köpt biljetter till en konsert utomlands och sedan, av sjukdom eller olycka, inte kan gå på evenemanget så betalar avbeställningsskyddet tillbaka kostnaden för dessa biljetter.

Köp säkrare på andrahandsmarknaden

När det gäller andrahandsmarknaden handlar det framförallt om att träffas för att skapa en säkrare handel. Att ta legitimation på säljaren och betala när man fått varan ökar säkerheten. Självklart finns risken att biljetten är förfalskad ändå men i och med att säljaren måste visa upp ID (som därmed fotas av köparen) blir det lättare att spåra bedragaren om det skulle bli en polisanmälan.

Olika slags bedrägerier

Det vanligaste sättet att genomföra ett biljettbedrägeri är att man säljer en kopia på en annan biljett alternativt en förfalskning. Köparen betalar pengarna och får sin biljett. Men när man sedan kommer till arenan kommer man inte in. Eftersom biljetterna uppfattas som korrekta kan säljaren ibland till och med använda Blockets betaltjänst för säkrare betalning. Köparen kommer ändå att tro sig fått korrekta biljetter och godkänna köpet. Säkraste sättet är därmed att enbart köpa från de som ger ut biljetterna eller stora och etablerade återförsäljare.