Den 28:e mars genomförs den sista konserter inom ramen för ”Ice Music” i Luleå. Konserten är den sista av de 23 vinterkonserterna som av förklarliga skäl enbart hålls mellan januari och mars. Orsaken är att hela konserthallen består av en gigantisk igloo. Likt ishotellet i Jokkasjärvi är det just isen som dominerar totalt. Inte bara då i byggnaden utan även i ett flertalet instrument (ex Ismandolin och Isxylofon) Iskonserten blir därmed en annorlunda musikalisk upplevelse ur flera aspekter.

Denna konsert och passar framförallt filmnördar som älskar filmmusik som gått till historien. Allt börjar med att signaturen till Star Wars starkt basuneras ut i hallen. En mäktig inledning där de starka tonerna studsar mot isväggarna. En kompakt känsla av musik som är svår att beskriva. Därefter vägleds besökaren till flera klassiska tecknade filmer och självklart är filmen Frost representerad. Detta med den mest spelade låten från denna isiga film ”Let it go”. Musikerna spelar även låtar som har lite längre historia än Frostmusiken. Bland annat kommer ”O denna natt” som de flesta förknippar med julafton och Lady & Lufsen.

Hur du bör klä dig?

Det är ytterst få gånger man läser om ”rekommenderas klädsel” inför en konsert. Men på hemsidan så har de en tydlig genomgång om vad som krävs av besökarna. Det är inte så konstigt med tanke på att man ska sitta still under lång tid i en igloo. Inne i konserthallen är det alltid ca -5 grader. Det hade kanske inte varit så farligt om man rört på sig men det är sällan som det passar att ställa sig upp och dansa till musiken. Klä det med ”lagar på lager”- principen . Ett par riktigt varma täckbyxor och en äkta pälsmössa sitter därmed inte helt fel. Det är även möjligt att köpa handvärmare för 20kr.

Vilka är musikerna?

På Frosty Nights spelar och sjunger följande: Anna Sara Palo, Andreas Eriksson, Elin Thorsell, Mattias Sandlund, Thorbjörn Emmoth och Tyler Voelez.

Läs mer om konserterna på Icemusik.se