Laleh Maghonaki driver sedan flera år ett företag med namnet Folklink. Tanken är att det ska skapa länkar (link) mellan olika folk och dess kulturer. Ett företag som jobbar med integration på ett något udda men effektivt sätt.

Hon erbjuder nämligen olika kurser där hon lär ut matlagning på persiskt vis. Hit kommer både de som är födda i Sverige och är intresserad av persiskt mat likväl invandrare som bara varit i landet någon månad. En stor fördel är att det blir integration där alla kan känna sig hemma. Något som annars inte är helt självklart när evenemang ordnas.

I Konsertmiljö

När Laleh Maghonaki var i Uppsala genomförde hon denna matlagningsutbildning i Uppsala Konsert & Kongresshall och upplägget liknade tydligt hennes evenemang även i andra städer.

Allt började klockan 16.00 då alla deltagare fick varsina kockkläder. Inga kockkläder – ingen kock…

Därefter delades deltagarna in i grupper där varje grupp fick tydliga instruktioner om hur tillagningen skulle gå till. Självklart fanns även Maghonaki där som stöd och gick omkring hos grupperna för att hjälpa dem framåt.

Vid halv sex var det sedan middag där alla fick äta det man själv hade lagat.

Musik

Många gånger samarbetar Maghonaki med band som spelar klassisk iransk musik. Efter att kursen har varit med matlagningen (och integrationen) i fokus väntar musik. Så var det även när matlagning och konsert anordnades i Uppsala. Denna gång var det Kamkars Ensemble som stod för musiken. I och med att det genomfördes i samma byggnad var det en självklarhet för många att hänga kvar efter middagen och njuta av riktigt bra persisk musik. Men det fanns inget krav på medverkan av de som var med och lagade maten.

Källa: Kalendarium på Uppsala Konsert och Kongress samt nyhetsinlägg på Evino webbdesign