U2 kommer att spendera en stor del av 2015 på derasa nylanserade ”Innocence + Experience” turné, trots frontmannen Bono´s senaste cykelolycka.

De ikoniska rockarna har släppt lös den första omgången av datum för den nya turnén, som börjar med 22 nordamerikanska föreställningar, följt av ytterligare 22 konserter över hela Storbritannien och Europa. Varje stopp innehåller minst konserter två nätter i rad, med tre stora undantag – Los Angeles , New York och London – där bandet planerat hela fyra föreställningar vardera.u2 i stockholm

Allmänna försäljningen för den globala turnén började måndagen den 12/8, men fler datum lanserades veckan efter och fler kan det säkert bli i framtiden.

U2 släppte ”Songs of Innocence”, den irländska rockgruppen 13:e album i september utan kostnad för alla iTunes kunder. Den fysiska utgåvan skedde 13 oktober och nådde en topplacering på nr 9 på Billboard 200, men albumet nådde ända till toppen av tidningens Top Alternativa Album och Top Tastemaker Album.

I mitten av november drabbades Bono som bekant av flera skador efter en cykelolycka i New Yorks Central Park. Den hemska händelsen ledde till uppsägning av bandets veckolånga hemvist på ”The Tonight Show Starring Jimmy Fallon”. Han kommer att kräva ”intensiv och progressiv terapi”, enligt hans läkares uttalande, men han förväntas göra en fullständig återhämtning vilket såklart är glädjande nyheter för alla oss U2 fans runt om i världen .

Av samma anledning fick Bono dra sig ur bandets 1:a december konsert för Världsaidsdagen, men med Bruce Springsteen och Coldplays Chris Martin vid rodret framför övriga U” medlemmar kunde den fantastiska välgörenhetsgalan på Times Square kunde gå vidare.

Stockholm är den enda nordiska staden som får njuta av denna turné och de första spelningarna gör U2 i Ericsson Globe den 16:e-17:e september och de nyinsatta extraspelningarna äger rum den 20:e-21:a september. Det var länge sedan U2 spelade inomhus och i så små arenor som Globen så det kommer förmodligen kännas mycket intimt för de lyckliga fans som fått tag i biljetter. Jag gissar att detta kommer bli en av årets höjdpunkter 2015 och en ganska stor kontrast till mitt senaste konsertbesök som du kan läsa om här.